Yrityksen perustaminen

Kiinnostaako yrityksen perustaminen, mutta aika ei riitä? Ehkä vuorotteluvapaa olisi hyvä aika tehdä se. Lue kuinka oman yrityksen perustaminen tapahtuu. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä vuorotteluvapaa mahdollistaa sinulle sekä kuinka oman yrityksen perustaminen tapahtuu mahdollisimman tehokkaasti eli nopeasti ja halvalla.

Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustaminen on helppoa. Monesti sillä viitataan juuri siihen viralliseen osuuteen, mikä tarkoittaa oikeastaan vain yrityksen rekisteröimistä ja sen tietojen ilmoittamista eri viranomaisille. Muu osuus saattaakin olla hankalampaa, mutta ei ehkä niin vaikeaa kuin siitä uskotellaan. Käydään sitä asiaa myöhemmin läpi ja nyt aluksi vain se virallinen osuus.

Se riippuu hieman yritysmuodosta minkä valitset. Jos otetaan kaikkein yksikertaisin eli toiminimi niin silloin prosessi on helppoa. Muissa tapauksissa vaaditaan hieman enemmän tekemistä eri dokumenttien kanssa, mutta sekään ei loputtomasti vaadi aikaa tai työtä.


Prosessiin vaaditaan perustamisilmoitus, mikä tehdää valmiin pohjan avulla. Sen voi ladata kaupparekisterin sivuilta tai hakea esimerkiksi lähimmästä maistraatista tai TE-toimistosta. Tämän lisäksi tarvitset yritykselle pankkitilin sekä sinun täytyy maksaa rekisterimaksu, minkä määrä vaihtelee yritysmuodon perusteella. Toiminimellä se on 105 euroa.

Prosessi kannattaa aloittaa sillä, että avaat yrityksellesi pankkitilin ja siirrät sinne samalla rekisteröintimaksun verran rahaa. Pyydä virkailijaa maksamaan sillä rekisteröintimaksu ja tulostamaan sinulle siitä kuitin.

Seuraava askel on tulostaa tai hakea perustamisilmoitukseen vaaditut paperit. Sitten täytät ne ja lähdet viemään niitä esimerkiksi juuri maistraattiin. Ota mukaasi kuitti rekisteröintimaksusta. Anna virkailijalle sekä perustamispaperit ja kuitti maksusta sekä pyydä häntä tekemään sinulle yrityksen y-tunnus. Tässä vaiheessa menee noin 10-15 minuuttia, minkä jälkeen voit aloittaa yritystoiminnan, jos se ei vaadi erityisiä viranomaislupia.

Seuraava vaihe onkin itse yritystoiminan luominen. Katsotaan seuraavaksi kuinka vuorotteluvapaa voisi turvata sinulle ajan sen kehittämiseen.

Vuorotteluvapaa

Vuorotteluvapaa voi turvata sinulle pidemmän vapaan työstäsi, minkä voit käyttää mihin haluat. Ehkä se on juuri yrityksen perustaminen. Vuorottelu on tarkoitettu pidemmän uran tehneille työntekijöille, jotka kaipaavat taukoa. Mikään vapaan säännöissä ei sano, että mihin sen ajan voi käyttää. Tiettyjä rajoituksia on tietysti, mitkä koskevat lähinnä vuorottelukorvauksen saamista. Ajan voi kuitenkin investoida myös oman yrityksen perustamiseen.

Mitä vuorotteluvapaan saaminen tarkoittaa? Ensinäkin vuorottelun saaminen ei ole niin yksinkertaista, että sen voi vain käydä hakemassa. Sitä varten tarvitaan vähintään 13 kuukauden mittainen työsuhde nykyisen työnantajan kanssa. Tämän lisäksi kokonais työhistorian täytyy olla vähintään 10 vuoden mittainen. Nämä ovat ehtoja vapaan saamiseksi.

Silti nekään eivät vielä riitä vaan sinun pitää neuvotella asiasta työnantajasi kanssa. Tarvitset myös hänen suostumuksensa asialle. Lisäksi työnantajasi täytyy etsiä tilallesi toinen työntekijä. Tämän työntekijän täytyy olla lähtökohtaisesti työtön työnhakija. Toki hänen ei tarvitse täysin tulla samaan rooliin kuin sinä, mutta tilallesi täytyy palkata toinen henkilö ennen kuin sinä voit jäädä vapaalle.

Jos saat työnantajasi suostumaan tähän järjestelyyn niin silloin teidän tulee tehdä asiasta kirjallinen sopimus. Sinun tehtäväsi on sitten toimitaa sopimus TE-keskukseen, mikä arvioi voidaanko vuorottelukorvaus myöntää.

Tämä kaikki kuitenkin mahdollistaa sen, että sinä voit pitää jopa vuoden mittaisen tauon työstäsi ja saada siltä ajalta vielä vuorottelukorvausta. Voit tarkistaa korvauksen tarkemman määrän täältä. Sen ajan voit sitten käyttää haluamallasi tavalla.

Oman yrityksen perustaminen

Oman yrityksen perustaminen on mahdollista tehdä myös halvalla ja melko riskittömästi. Silloin yritysidean testaaminen on tärkeää, sillä kalleinta mitä voit tehdä on sellaisen yrityksen perustaminen mikä ei kannata. Silloin hukkaat aikaa sekä rahaa.

Jos lähdet etsimään ideaa, minkä ympärille pystyt rakentamaan sellaisen liiketoimintamallin, joka kannattaa heti alusta lähtien niin silloin yrityksen perustaminen on riskitöntä. Itse virallinen työhän on todella nopeaa ja helppoa kun vain tietää mitä tekee. Käytännössä sen puolen pystyy tekemään yhdessä päivässä. Muu suunnittelu ja varsinkin kokeilu työ vaatii hieman aikaa, mutta se kannattaa.

Löydät alla olevasta linkistä oppaan, joka koostuu useista eri kirjoituksista, jotka pohjautuvat oikeiden yrittäjien kokemuksiin ja oppeihin yrityksien kanssa. Voit oppia niistä huomattavasti, jos haluat todella perustaa yrityksen.

Tässä kuvaus oppaasta:

”Jokaisen osion tarkoitus on opettaa yrittäjien kokemusten, virheiden ja oppien pohjalta opittuja kikkoja ja keinoja, joilla voi säästää selvää rahaa. Neuvot ovat sellaisia, joita viralliset tahot eivät tule opettamaan. Suurin osa luultavasti kehottaa tekemään osan asioista hyvin eri tavalla tai jättää mainitsematta edes mahdollisuudesta tehdä asioita niin. Koko oppaan tarkoitus on opettaa kyseenalaistamaan jo opittuja normeja.”

Lue ilmainen opas, joka kertoo kuinka oman yrityksen perustaminen tapahtuu mahdollisimman halvalla ja tehokkaasti.

2 Comments

  • Miten oman yrityksen tulot vaikuttaa vuorottelukorvauksen suuruuteen?

    Tämän artikkelin perusteella näyttää ilmeiseltä, että yritystoimintaa saa olla. Mutta jos toiminnasta ei vielä ole tuloja, miten se osoitetaan?

    • Hei,

      Suosittelen ottamaan yhteyttä omaan kassaan tämän asian kanssa ja sopimaan heidän kanssaan, miten osoitat tilanteen missä tuloja ei vielä ole. Sivutoiminen yrittäjyys ei rajoita vuorottelukorvauksen saamista.

Leave A Response