Vuorotteluvapaan vaikutus eläkkeen määrään

Olemme saaneet taas paljon kysymyksiä vuorotteluvapaaseen liittyen. Moniin niistä on vastattu vuorotteluvapaa-kirjassa. Yhteensä 80 kysymystä ja tarkkaa vastausta on koottu osaksi kirjaa, joten suosittelemme tutustumaan siihen. Katso lisää täältä.

Yksi yleisimmistä kysymyksistä koskee eläkettä. Se on seuraavanlainen: ”Mikä on vuorotteluvapaan vaikutus eläkkeen määrään?” Olemme jo vastanneetkin tähän kysymykseen ja voit lukea sen kirjoituksen täältä. Lisäksi voit lukea eläkkeestä tämän artikkelin.

Vuorotteluvapaa ja eläke

Vuorotteluvapaan aikana ansioiksesi lasketaan 55 % vuorottelukorvauksen pohjana olevista ansioista. Tästä ansioista eläkettä karttuu 1,5 % iästä riippumatta.

Jos olet kiinnostunut, voit laskea vuorotteluvapaan vaikutuksen lopulliseen eläkkeeseesi alla olevan kaavan avulla. Ensin sinun täytyy laskea, miten eläke karttuisi miläli olisit kokoaikatyössä ja sitten lasket miten eläke karttuisi vuorotteluvapaalta. Erotukseksi saamasi summa on vuorotteluvapaan vaikutus lopulliseen eläkkeeseesi. Siitäkin huolimatta laskukaavan tulos on vain suuntaa-antava. Todellisuudessa vuorotteluvapaa-ajan eläkekarttuma lasketaan kuukausipalkan sijaan vuorottelukorvauksen pohjana olevasta ansiosta.

Laske ensin laskukaavat 1 ja laskukaavat 2.

Laskukaava 1: (Kuukausipalkkasi x vuorotteluvapaakuukausien lukumäärä x karttumaprosentti*) : 12


Laskukaava 2: (kuukausipalkkasi x 0,55 x vuorotteluvapaakuukausien lukumäärä x 0,015) : 12

Sitten vain vähennät laskukaavan 1 summasta laskukaava 2 summan. Näin  saat itsellesi summaksi x euroa / kuukausi. Tämä on vuorotteluvapaan vaikutus eläkkeeseen

*Karttumaprosentti on 
0,015 jos olet 18 – 52 vuotias
0,019 jos olet 53 – 62 vuotias
0,045 jos olet 63 – 67 vuotias

Vuorotteluvapaan hakeminen

Jos vuorotteluvapaan vaikutus eläkkeeseen ei sinua haittaa, voit jatkaa lukemista kuinka vuorotteluvapaa haetaan. Tarkempaa tietoa saat tästä artikkelista: http://vuorotteluvapaa.com/vuorotteluvapaa/

Leave A Response