Vuorotteluvapaa

Tämän artikkelin tarkoitus on auttaa sinua hoitamaan vuorotteluvapaan hakeminen huolella alusta loppuun asti. Laadimme selkeän viiden askeleen prosessin, jota seuraamalla voit varmistaa, että kaikki asiat tulevat hoidetuksi, kun teet haet vuorotteluvapaata. Aloitetaan!

1. Varmista, että vuorotteluvapaan ehdot täyttyvät

Jotta voit jäädä vuorotteluvapaalle, täytyy sinun täyttää tietyt ehdot. Kirjoitimme vuorotteluvapaan ehdoista kattavamman artikkelin tänne, mutta käydään asiat kuitenkin tiiviinä pakettina läpi.

  • Sinun täytyy olla ollut eläkettä kerryttäneessä työssä vähintään 10 vuotta ennen kuin ryhdyt hakemaan vuorotteluvapaata
  • Olet ollut kokoaikaisessa työssä tai tehnyt vähintään 75 % työaikaa samalla työnantajalla yhtäjaksoisesti vähintään edelliset 13 kuukautta. Sen aikana sinulla on ollut enintään 30 kalenteripäivää palkatonta poissaoloa.

Jos haet vuorottelukorvaus työttömyyskassalta, tulee sinun olla ollut kassan jäsenenä 34 viikkoa (n. 8 kuukautta) tai enemmän ennen kuin haet vuorotteluvapaata. Voit tarkistaa tämän sekä työhistorian pituuden kassaltasi.

2. Sovi vuorotteluvapaasta työnantajan kanssa

Vuorotteluvapaa ei ole yksisuuntainen päätös. Sitä täytyy anoa työnantajalta ja hänellä on oikeus kieltäytyä asiasta. Esitä asia työantajallesi ja mikäli hän suostuu asiaan, tehkää siitä kirjallinen sopimus. Voit ladata valmiin sopimuspohjan täältä.

3. Varmista, että TE-toimisto saa tarvittavat lomakkeet ja tiedot

TE-toimisto tarvitsee sinulta vuorottelusopimuksen sekä sinun tilallesi tulevan henkilön työsopimuksen. On sinun vastuullasi toimittaa molemmat. Vuorottelusopimuksen tulee olla alkuperäinen kappale eli tehkää siitä kolme kappaletta (1 sinulle, 1 työnantajallesi ja 1 TE-toimistolle). Työsopimus voi olla kopio.

Näiden lisäksi TE-toimisto tarvitsee sinulta selkeät tiedot kuinka täytät vuorotteluvapaan ehdot.

Kaikki tarpeelliset tiedot tulee toimittaa ennen kuin vuorotteluvapaan on määrä alkaa.

4. Täytä vuorottelukorvaushakemus

Vuorotteluvapaan aikana ei voi tehdä palkkatyötä, mutta sen sijaan on mahdollisuus saada vuorottelukorvausta. Korvausta haetaan työttömyyskassalta tai Kelalta. Hakemuksen voi lähettää jälkikäteen vapaan alkamisen jälkeen, mutta sen voi tehdä myös ennakkoon. Suosittelemme lomakkeen lähetetään kun olet saanut viimeisen vapaata edeltäväsi palkan.

>> Lataa vuorottelukorvaushakemus <<


5. Liitä hakemukseen palkkatodistus ja kopio vuorottelusopimuksesta

Vuorotteluvapaakorvausta hakiessa tarvitset kopion vuorottelusopimuksesta sekä palkkatodistuksen vapaata edeltäviltä 52 viikolta. Liitteet voivat olla myös kopioita eli alkuperäisiä ei tarvita, kuten itse vuorotteluvapaata haettaessa TE-toimistolta.

>> Lataa palkkatodistuspohja <<

Lähetä vuorottelukorvaushakemus sekä liitteet työttömyyskassallesi!

Leave A Response