Vuorotteluvapaa ja irtisanominen

Tämän artikkelin tarkoitus on käsitellä mitä tapahtuu, jos sinut irtisanotaan kun olet vuorotteluvapaalla ja onko se ylipäätänsä mahdollista.

Vuorotteluvapaa tarkoittaa käytännössä järjestelyä, jossa sinä olet täyttänyt vaaditut vuorotteluvapaan ehdot, mitkä lähinnä ovat työssäoloedellytyksiä. Vapaan aikana saat vuorottelukorvausta. Korvausta maksetaan työttömyyspäivärahan tai peruspäivärahan perusteella, riippuen hakeeko korvausta työttömyyskassasta vai Kelasta.

Vuorotteluvapaa takaa tietyn suojan, kuten oikeuden palata takaisin työhön tai ainakin vastaaviin tehtäviin, joissa olit ennen vapaan alkamista. Myöskään palvelussuhteesi ehtojen muuttamista tai suoraan sen päättämistä ei voida tehdä. Päättäminen ei kuitenkaan tarkoita etteikö sinua voitaisi irtisanoa. Irtisanomissuojaa ei siis ole. Toki irtisanomiselle tulee olla perusteet, jotka laki määrittelee.

Käytännössä sinut voidaan siis irtisanoa. Tämän jälkeen alkaa normaalien käytäntöjen mukaisesti irtisanomisaika. Irtisanomisajan aikana sinulle maksetaan vuorottelukorvausta aivan normaalisti ellei työnantajasi maksakin sinulle palkkaa tältä ajalta. Silloin vuorottelukorvausta ei makseta.


Mikäli palvelussuhteesi päättyy täysin eli siis irtisanomisaika on päättynyt tai jotain muuta on tapahtunut, loppuu myös vuorottelukorvauksen maksaminen samana päivänä. Silloin paras vaihtoehto on mennä TE-toimistoon ja ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Voit silloin hakea työttömyyskorvausta työttömyyskassastasi tai Kelasta.

Huom! Jos olet aikeissa irtisanoutua vuorotteluvapaan aikana, lue tämä kirjoitus!

Leave A Response