Vuorotteluvapaa 2014

Hallitus suunnittelee Suomen budjettivajeen paikkaamista eri keinoin. Tämä näyttää vaikuttavan myös vuorotteluvapaaseen. Asiasta käydään keskustelua tällä hetkellä, eikä lopullista päätöstä vielä tiedetä.

Vuorotteluvapaa 2014

Hallituksen tämän hetken suunnitelmien mukaan vuorotteluvapaalle pääsy tiukentuu. Sen käyttö halutaan rajoittaa, joten ratkaisuksi päätettiin ehtojen tiukentamista. Tarkasti ei vielä tiedetä mitä tämä tulee tarkoittamaan.

Hallitus aikoo valmistella asiaa yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa erityisellä työryhmällä, mitä ollaan kokoamassa. Luultavasti muutokset astuisivat voimaan jo vuoden 2014 alusta alkaen, mutta tästä ei voida sanoa varmasti ennen kuin päätökset itse muutoksista on lopullisesti tehty. Työryhmältä odotetaan raporttia marraskuun lopulle, jonka jälkeen päätökset tehtäisiin.

Päivitys:


Vuorotteluvapaan ehtojen tiukentamiseksi on mietitty ainakin seuraavia vaihtoehtoja.

 • Vuorotteluvapaalle jääville ikäraja, mikä voisi olla 40 vuotta.
 • Vuorotteluvapaan sijaisen tulisi olla oikeasti työtön työnhakija eli siirtyminen yhdeksi päiväksi työttömäksi ei enää toimisi vaan alarajaksi voitaisiin ottaa pari kuukautta.
 • Vuorotteluvapaan käyttäminen pelkkään lomailuun haluttaisin ehkäistä tukemalla opiskelua tai hoivatyötä paremmalla vuorottelukorvauksella.

Asian kehittymistä voi seurata sivuiltamme tai valtioneuvoston sivuilta: valtioneuvosto.fi

Tässä viimeisin kannanotto aiheeseen:

http://valtioneuvosto.fi/tiedostot/julkinen/budjetti/290813/kannanotto.pdf

Päivitys (22.11.2013):

Vuorotteluvapaan ehdot tiukentuvat. Ehdotuksia laatimassa ollut työryhmä on saanut ehdotuksensa kasattua ja on päättänyt ehdottaa työhistorian määrän nostamista 10 vuodesta 17 vuoteen. Lisäksi vuoden 1957 jälkeen syntyneet eivät voisi enää siirtyä vuorotteluvapaalta suoraan eläkkeelle, kuten aikaisemmin on pystynyt.

Päätös koskee tietysti ikävimmin nuoria työntekijöitä. Työntekijöiden kannalta kuitenkin tiukimmat uudistukset jäivät tekemättä, sillä vuorottelukorvaus säilyy ennallaan ja uudelle vuorotteluvapaalle voi jäädä edelleen viiden työssäolovuoden jälkeen.

Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä ovat vasta ehdotuksia, jotka eduskunta käsittelee. Ne voivat vielä muuttua hyvinkin merkittävästi ennenkuin ne pääsevät lakiin asti. Todennäköisesti ehdotusta käsitellään vasta vuoden 2014 keväällä.

Jos olet kiinnostunut vuorotteluvapaasta ja työhistoriasi on yli 10 vuotta, mutta alle 17 vuotta niin nyt on olisi paras aika hakea vapaata. Aloita hakeminen lukemalla tämä artikkeli http://vuorotteluvapaa.com/vuorotteluvapaa/

Milloin uudistus vuodelle 2014 valmistuu

Jyrki Kataisen hallituksen 29.8.2013 päivätyssä rakennepoliittisessa ohjelmassa on seuraava kirjaus: ”Valmistellaan vuorotteluvapaajärjestelmän uudistus siten, että järjestelmän käyttöä rajoitetaan mm. saantiedellytyksiä tiukentamalla.”

Kirjausta koskevia toimenpiteitä valmistellaan kolmikantaisessa työryhmässä, jossa ovat edustettuina työ- ja elinkeinoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö, työmarkkinakeskusjärjestöt, Uudenmaan TE-toimisto ja Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö. Työryhmän puheenjohtajana toimii vanhempi hallitussihteeri Anne-Mari Mäkinen.Määräaika työryhmän mietinnölle on 15.11.2013.

Koska vuorotteluvapaan muutos astuu voimaan – päivitys

Tämän hetkisten arvioiden mukaan vuorotteluvapaan uudistus astuu voimaan syksyllä 2014.

Tämä tarkoittaa sitä, että vanhoilla ehdoilla vapaalle pääsevien kannattaa hakea vuorotteluvapaata ennen syksyä, jos vuorotteluvapaa kiinnostaa.

Päivitys 28.3.2014

Vuorotteluvapaan muutokset ovat viimein kirkastumassa. Nykyisen suunnitelman mukaan hallitus esittäisi muutokset eduskunnalle vielä tämän kevään aikana. Muutokset astuvat voimaan myöhemmin.

Tulevat muutokset näyttävät seuraavalta:

1. Vuorotteluvapaalle pääsisi muutoksen myötä vasta 16 vuoden työhistorian jälkeen.

2. Vuorotteluvapaalta ei voisi siirtyä enää suoraan eläkkeelle, kuten nykyisten sääntöjen aikaan.

3. Vuorotteluvapaalle jäävälle asetettaisiin tällä hetkellä 60 vuoden yläikäraja. Yläikäraja koskisi vuonna 1957 ja sen jälkeen syntyneitä.

4. Vuorottelun sijaiselta vaadittaisiin tulevaisuudessa vähintään 90 kalenteripäivän pituista työttömyyttä, minkä kesto lasketaan vuorotteluvapaan alkamista edeltäneen 14 kuukauden ajalta. Tosin tämä työttömyysehto ei koskisi alle 30-vuotiaita työttömiä työnhakijoita, joiden ammatti- tai korkeakoulututkinnon suorittamisesta on kulunut enintään vuosi. Lisäksi ehdossa on poikkeus alle 25-vuotiaille tai yli 55-vuotiaille, joille riittäisi myös yhden päivän työttömyys.

5. Vuorottelukorvaus säilyy ennallaan.

6. Vuorotteluvapaan kesto nousisi yhdellä päivällä 360 päivään.

7.  Vapaan käyttöä ei rajoiteta mitenkään alkuperäisistä suunnitelmista poiketen vaan sen voisi jatkossakin käyttää miten haluaa.

8. Toiselle vuorotteluvapaalle voi jäädä myös jatkossa kun edellisestä on kulunut 5 vuotta.

Vuorotteluvapaa 2013

Voit lukea täältä kuinka vuorotteluvapaa muuttui vuoden 2013 alusta:

Vuorotteluvapaa 2013

24 Comments

 • Jonna Rihula

  27.11.2013

  Jos eduskunta aloittaa uuden lain käsittelyn keväällä 2014, milloin se todennäköisimmin astuu voimaan?

 • Kuinka paljon etukäteen aiottua vapaalle jäämistä vuorotteluvapaata voi hakea?

  • Hei,

   Mitään tarkkaa ajankohtaa asialle ei ole. Työnantajasi varmasti arvostaa, että olet hyvissä ajoin liikenteessä. Myös TE-toimisto tätä suosittelee.

 • Jos kyseinen laki ei ole vielä voimassa, niin voinko hakea vuorotteluvapaata ennakkoon, alkamaan esim. syyskuussa 2014, vielä vanhoilla (kymmenen vuoden työhistoria jne.) ja saanko aloittaa sen, vaikka kyseinen kaavailtu lakimuutos astuisi voimaan esim. helmikuussa 2014?? Vai kumoaako uusi lakimuutos haetun vuorotteluvapaan? Pitääkö vuorotteluvapaa ehtiä aloittaa ennen lakimuutosta?

  • Tähänkään emme osaa antaa tarkkaa vastausta. Todennäköisesti lakimuutoksen jälkeen on jokin ”suoja-aika” milloin vanhoilla ehdoilla sovitut vapaat voivat alkaa, mutta tätäkään emme voi sanoa varmaksi. Paras vaihtoehto on pelata varman päälle ja aloittaa vapaa mahdollisimman pikaisesti, jos siihen on mahdollisuus.

   • Onko tästä tullut lisätietoa? Itselläni on tilanne ettei vuorotteluvapaan aloittaminen vielä nyt keväällä ole mahdollista, vaikka asiasta muuten päästäisiinkin sopuun.

 • Itse olen suunnitellut myös pitkään vuorotteluvapaata ja unelmana olisi oman talon rakentaminen. Mutta nämä uudet päätökset näyttävät murskaavan haaveet. Itsellä työkokemusta on yli kymmenen vuotta mutta vielä olisi matkaa 17 vuoteen. Vanha asunto pitäisi laittaa myyntiin ja saada myytyä ennekuin uskaltaa tehdä sopimusta vuorotteluvapaasta. Siihen voi hyvinkin mennä aikaa ja syksy lähestyy nopeasti.

 • Hei, vuorotteluvapaani pitäisi alkaa 10.2.2014 mutta olen ollut sairauslomalla jo pari viikkoa ja näyttää siltä että sairauslomani jatkuu, mten vuorotteluvapaani käy? Sopimukset on jo allekirjoitettu sekä minun että vuorotteluvapaani tuuraajan kanssa. Voinko aloittaa vuorotteluvapaata sairauslomalla? Ja miten tuuraajani sopimuksen kanssa käy?

 • Tällainen lainmuutos ja taaskaan ei kansalta kysytä mitään! Olen kohta 35-vuotias ja suunnitellut vuorotteluvapaata ensi vuodelle 2015. Ajattelin nyt keväällä ottaa asian puheeksi mutta kuinka pitkään pitää odottaa hallituksen päätöstä. Eikö ole myös jokaisen oma asia miten vuorotteluvapaansa käyttää. Itse haluaisin matkustaa Aasiaan 3 kk ja tehdä siellä hyväntekeväisyystyötä mutta saa nähdä murskataanko tämä haaveeni kokonaan.

 • Itsellänikin on sama tilanne eli haluaisin aloittaa vuorotteluvapaa syksyllä 2014. Työvuosia takana yli 10 mutta alle 17. Te-toimistosta neuvottiin, että pelaa varman päälle ja aloita ennen kehysriihtä, jossa kiristyksistä ilmoitetaan, niin saat varmasti vuorotella vanhoilla säännöillä. Eli yksi jakso nyt keväällä ja loput syksyllä. Aloitettua vuorottelua ei toimiston mukaan voi keskeyttää tai perua.

 • Ääretön vääryys heitä kohtaan jotka nuorena työhön menneet (17v esim.) ja nyt kun tahtovat 22 työvuoden jälkeen jäädä hetkeksi hengähtään, ei ikä riitä? Ikälaki ei saa toteutua! Tehkää siis sopimus ennen muutoksia! Uudistus ei tietääkseni voi repiä jo tehtyjä sopimuksia, vaikka vapaa alkaisikin vasta muutosten jälkeen. Ottakaa selvää oman työnantajan esim. Lakimieheltä

  • Timo Kyllönen

   12.2.2014

   Olen selvitellyt vuorotteluvapaajärjestelmän kiristyksiä työni puolesta ja saanut sellaisen vastauksen, että kiristykset astuvat voimaan aikaisintaan syksyllä eduskuntakäsittelyn jälkeen. Te-toimistoissa on suositeltu vuorottelun aloittamista ennen maaliskuun kehysriihtä, mutta se ei ole tarpeellista.

 • Hei,

  Aion hakea vuorotteluvapaata tämän kevään aikana ja jos uusi laki ei ole vielä astunut voimaan, niin mitenkä käy hakemukseni, kun haen vuorotteluvapaata alkamaan 2015 tammikuussa? En ole vielä hakemusta tehnyt, mutta tarkoitus olisi anoa vuorotteluvapaata 3-6 kuukautta työnantajalta seuraavana kahden kuukauden aikana. Mikäli työnantaja suostuu vuorotteluvapaaseeni, voidaanko hakemus silti evätä kokonaan uuden lain myötä esim. syksyllä, jos ja kun uudet tiukennukset ovat tulleet voimaan?

  • Hei Sanna

   Luulenpa, että vanhoilla säännöillä tehtävän vuorottelun täytyy olla käynnissä lain astuessa voimaan. Ellei näin olisi, nyt voitaisiin tehdä sopimuksia vaikka viiden vuoden päähän vanhoilla säännöillä.

 • Olen suunnitellut jääväni vuorotteluvapaalle noin kahden vuoden päästä. Vaadittavat 17 työvuotta kyllä täyttyy, mutta työni on sen verran haastavaa ja erikoista että siihen ei luultavasti voida palkata ihmistä joka on ollut kolme kuukautta työttömänä. Tuo kohta pitäisi ehdottomasti saada kumottua.

  • Luin, että vanhojen pykälien mukaan voi vielä hakea vuorotteluvapaata, mikäli aloittaa sen 2014 vuoden aikana. Tässä siitä vielä enemmän:

   http://www.sttk.fi/2014/vuorotteluvapaan-ehdot-muuttuvat-syksylla/

   Oma tilanteeni on se, että minulla on reilut 9 vuotta työkokemusta Suomessa takana ja yritän nyt selvittää voisinko aloittaa esim. 31.12.2014 mutta asianomaisen mukaan työhistorian viimesitä kalenterikuukautta ei lasketa…Onko näin?

 • Hei! Tänään (su 16.3.) oli sanomalehdessä selostusta vuorotteluvapaan uusista säännöistä. Itse olin syksyn 2013 vuorotteluvapaalla, ja toisen puolikkaan pitäisi alkaa tammikuussa 2015, jolloin mieheni jää eläkkeelle. En siis pysty enää aikaistamaan ajankohtaa, koska sopimus on jo puoliväliin toteutettu. Täytän itse kaikki uudet ehdot kirkkaasti, mutta terveydenhuoltoalalle ei uudet ehdot täyttäviä sijaisia ole juuri tarjolla, kun pääsääntö on, että pitäisi olla ollut työttömänä 90 päivää viimeisten 14 kk aikana. Epäilen, että työnantajani ei ehkä innostu myöskään palkkaamaan minulle vastavalmistunutta alle 30-vuotiasta sijaista, jonka saisi ottaa sijaiseksi yhden päivän työttömyystaustalla. Jokuhan olisi lisäksi palkattava tekemään erikoislääkärin työni, joten se edellyttäisi todella hyvää tahtoa johtoportaalta.
  Kun sopimukseni on tehty jo syksyllä 2013 ja sen toteutus puolivälissä, onko uusissa säännöissä mitään klausuulia, jonka perusteella noin vanha sopimus voitaisiin toteuttaa vanhoilla sijaisehdoilla? Vai jääkö ainoaksi vaihtoehdokseni monkua, että työnantaja suostuisi palkkaamaan tilalleni jonkun kokemattoman? Kuinka kauan sitten valmistunut henkilö on ”vastavalmistunut”, vai onko se asia vielä tappelematta?

  • Hei,

   Todennäköisesti vuorotteluvapaasi hoituu ilman ongelmia loppuun asti. Työnantajasi tehtävä on etsiä sinulle sijainen ja mikäli hän ei siinä onnistu niin silloin TE-toimisto auttaa tässä, joten ei kannata siitä huolehtia.

   Tarkkoja muutoksia en kommentoi ennen kuin ne ovat kirjattu lopullisesti paperille.

 • Hei!
  Olen hakenut vuorottelua alkavaksi elokuussa 2014 ja jakanut sen kolmeen pätkään josta viimeinen jakso alkaisi keväällä 2016.Onko mahdollista että nuo kaksi jaksoa katsotaan uuden sopimuksen mukaan vai meneekö kokonaisuudessa vanhan nyt vielä käytössä olevan mukaan?

  • Hei,

   Todennäköisesti menee vanhojen sääntöjen puitteissa. Varmuudella tähänv voidaan vastata vasta kun tarkka muutos astuu voimaan.

 • Vähentääkö äitiysloma,hoitovapaa ja 10v sitten pidetty vuorotteluvapaa vaadittua 25vuotta saadakseni 80% korvauksen. Kaikkien em.aikojen aikana on ollut voimassa oleva työsuhde. Töitä olen tehnyt v.1978 alkaen,päivääkään en ole ollut työtön. Olen nyt pian 53v.

Leave A Response