Irtisanoutuminen

Tässä artikkelissa katsotaan kuinka irtisanoutuminen tapahtuu. Vuorotteluvapaa on vaihtoehto, jos haluaa pitää pitkän vapaan, mutta joskus irtisanoutuminen on ainoa vaihtoehto. Jos päädyt irtisanoutumaan, voit ladata valmiin irtisanoutumisilmoituksen pohjan ja käyttää sitä vaikka heti.

Irtisanoutuminen

Irtisanoutumisella tarkoitaan tilannetta, jos sinä työntekijänä irtisanoudut voimassa olevasta työsopimuksestasi. Työntekijällä on oikeus tehdä, kunhan hän vain noudattaa työsopimuksensa mukaista irtisanoutumisaikaa sekä työsopimustaan. Määräaikaisen työsopimuksen kohdalla tilanne voi olla toinen. Silloin tulee noudattaa työsopimuksen määräaikaa tai toteuttaa sovittu tehtävä loppuun, ellei sopimuksessa ole erikseen määritetty irtisanomisaikaa.

Työsuhde kuitenkin päättyy vasta, kun irtisanomisaika on päättynyt. Irtisanomisajan aikana työsuhde jatkuu normaalisti. Silloin sinulla ja työnantajallasi on samat velvollisuudet toisianne kohtaan kuin milloin muulloinkin.


Työantajalla on kuitenkin mahdollisuus vapauttaa sinut irtisanomisajasta, mikäli hän näin haluaa. Kuitenkin hänen täytyy maksaa sinulle palkkaa silloinkin ellet sitten halua luopua siitä.

Jos kaipaat pidempää taukoa työelämästä niin irtisanoutuminen on tietysti yksi vaihtoehto silloin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tarpeeton irtisanoutuminen voi johtaa karenssiin, mikä estää sinua saamasta työttömyysturvan mukaisia tukia jopa 90 päivän ajan. Ellei sinulla ole selkeitä suunnitelmia irtisanoutumisen jälkeisella ajalle niin silloin kannattaakin tutustua vuorotteluvapaaseen. Jos työnantaja ei vapaata ole valmis antamaan, voi silloin irtisanoutuminen olla ainoa vaihtoehto.

Vuorotteluvapaa

Vuorotteluvapaa on tarkoitettu vakituisessa työsuhteessa oleville työntekijöille, ketkä kaipaavat pidempää vapaata työstään. Silloin on mahdollista pitää jopa vuoden mittainen vapaa työstään ja palata sen jälkeen normaalisti työhön. Kuka tahansa ei työstään vapaalle voi jäädä vaan siihen tarvitaan vähintään 13 kuukauden työsuhde nykyiseen työnantajaan ja vähintään 10 vuoden työhistoria yhteensä.

Senkin jälkeen vuorotteluvapaa ei ole lukkoon löyty asia vaan siitä pitää sopia työnantajan kanssa, kuka voi järjestelystä kieltäytyä. Työnantajasi täytyy myös palkata vuorotteluvapaan ajaksi korvaava työntekijä, kenen täytyy olla työtön työnantaja. Sittenkin vielä järjestelyyn tarvitaan TE-keskuksen suostumus.

Vuorotteluvapaan hakeminen kannattaa aloittaa puhumalla asiasta työnantajalla. Teidän täytyy tehdä kirjallinen sopimus. Voit ladata sen täältä.

Lataa irtisanoutumisilmoitus

Irtisanoutumienn kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka sen toki voi myös suullisesti tehdäkin. Silloin on järkevää hyödyntää valmista mallia, johon voin vait syöttää henkilökohtaiset tietosi. Voitkin ladata tämän kirjoituksen yhteydestä hyvin perinteisesti käytetyn mallin.

Lomake on saatavilla PDF – ja DOC-muodoissa. Pystyt siten täyttämään ne välittömästi tietokoneellasi ja tulostamaan sitten allekirjoittamista varten. Suosittelemme kuitenkin toimittamaan lomakkeen henkilökohtaisesti työnantajalle.

Jos haluat jättää irtisanoutumisilmoituksen välittömästi, voit ladata sen täältä:

Lataa irtisanoutumisilmoitus täältä.

Leave A Response