Eläkkeelle

Eläkkeelle siirtyminen on vaihtoehto vuorotteluvapaalle. Tutustumme tässä kirjoituksessa eri eläkkeisiin, jotka voisivat sopia sinulle. Vaikka eläke ei vuorotteluvapaata korvaakaan täysin järjestelynä niin kannattaa siihenkin silti tutustua.

Eläkkeelle

Eläkkeelle siirtyminen tapahtuu normaalisti työuran jälkeen, mutta nykyisin on myös vaihtoehtoja tehdä se työuran lomassa. Suurin osa kuitenkin jättää työuran lopullisesti kun eläkkeelle lähtee. Siirtymävaihe on suuri muutos normaaliin, samalla tavalla kuin vuorotteluvapaan aikana. Pitkään työelämässä olleena on vaikea kuvailla tuntemusta kun ei tarvitse kuukausiin toimi tutun rytmin mukaisesti.

Eläke on yksi vaihtoehto vuorotteluvapaalle, mutta katsotaan aluksi kuitenkin mikä vuorotteluvapaan tarkoitus on.

Vuorotteluvapaa

Vuorotteluvapaa on suunniteltu edistämään ja parantamaan työntekijöiden jaksamista kesken pitkän työuran. Samalla se tarjoaa työttömälle työnhakijalla työtä, mitä eläkkeelle siirtyminen ei tietenkään tee ellei tilallesi suoraan palkata toista henkilöä. Vuorottelu on sinänsä arvokas asia monelle osapuolelle. Työntekijä saa kaipaamansa loman, työtön työnhakija sekä yhteiskunta hyötyy ja lisäksi myös työnantaja saattaa tilanteesta hyötyä pitämällä työntekijän hyvässä kunnossa ja mahdollisesti löytämällä uuden rekrytoitavan leipiinsä. Vuorotteluvapaalle jäävä työntekijä voi sitten loman jälkeen palata takaisin normaaliin rooliin tai hyvin vastaavaan tehtävään samassa työpaikassa.

Vuorottelu on hyvä tilaisuus tehdä samoja asioita kuin eläkkeelläkin eli ottaa rennosti, matkustella, harrastaa ja nähdä ihmisiä. Sen ajan voi myös käyttää opiskelemiseen. Palkallinen työ ei ole kuitenkaan suositeltavaa ja se vaikuttaakin suoraan vuorottelukorvauksen määrään, minkä on tarkoitus on elinkeinosi vuorottelun ajan.

Vuorotteluvapaata ei aivan helposti saa, joten siihen lähetämistä kannattaakin miettiä. Samalla tavalla myös eläkkeelle siirtymistä. Vapaan keskeyttäminen ei onnistu kovin helposti, joten päätöksen pitää olla varma. Keskeyttämisestä pitää päästä sopimukseen työnantajan kanssa. Vuorottelun aikana ei myöskään kerry vuosilomaa ja eläkettäkin kertyy vähemmän.

Lisäksi vuorotteluvapaan saamiseksi täytyy olla takana vähintään 13 kuukauden työsuhde nykyisen työnantajan kanssa sekä tämän lisäksi vähintään 10 vuoden työhistoria eläkkeeseen oikeuttavassa työssä. Jos nämä asiat ovat hoidossa niin kannattaa ryhtyä miettimään vuorotteluvapaan hakemista.

Katsotaan seuraavaksi vaihtoehtoisia eläkejärjestelyitä.


Varhennettu vanhuuseläke

Vanhuuseläke on tietysti selkeä vaihtoehto, jos ikä sen sallii. Vähän nuoremmille henkilöille tarjolla on myös varhennettu vanhuuseläke. Siihen on mahdollista siirtyä jopa 62 vuoden iässä. Vuoden 1952 sekä sen jälkeen syntyneet voivat hakea sitä 63 vuoden iässä. Silloin voit itse päättää haluatko sen ja hakea sitä Kelasta.

Eläkeikä alkaa silloin normaalisti, mutta koska se on varhennettu niin silloin eläke pienempi eli saat hieman vähemmän rahaa käteen. Normaalia 65 vuoden iässä saatavaa eläkettä vähennetään 0,4 prosentilla jokaisen kuukausi, jota eläkettä varhennetaan. 62-vuotias hakija saisi siis 14,4 prosenttia normaalista eläkkeestään. Huomattavaa on, että eläke ei siitä enää nouse.

Varhennettu vanhuuseläke on kuitenkin harkittava asia, jos itsellä on muita mahdollisia tulonlähteitä kuin eläke, esimerkiksi sijoitukset.

Osa-aikaeläke

Toinen looginen vaihtoehto vuorotteluvapaalle on osa-aikaeläke. Myös sen avulla on mahdollista vähentää työmäärää, vaikka ei täysipainoista vapaata pitäisikään. Silloin voi tasapainotella paremmin vapaan ja työelämän välissä.

Osa-aikaeläkkeellä tehdään osa-aikatyötä ja samalla nautitaan myös osa-aikaisesta eläkkeestä. Jatkat siis työelämässä, mutta olet silti eläkeläinen. Asiasta voi sopia työnantajan kanssa, vaikka hänen ei siihen tarvitse suostua. Voit kuitenkin etsiä sopivaa työtä myös muualta. Yrittäjäkin voi siirtyä osa-aikaeläkeelle, toisin kuin jäädä vuorotteluvapaalle.

Tämä järjestely vaikuttaa myös tuloihisi. Osa-aikatyössä ansaitset vain noin puolet vakituloistasi, koska yleensä myös työaika puoliintuu.

Lue tarkemmin mitä osa-aikaeläke tarkoittaa ja tarkista sen tarkka määrä.

Leave A Response